Träning

Jag och matte tränar på, på våran hemläxa och sandra står brevid och korrigerar oss. Man skulle kunna säga att matte tränar mig och sandra tränar henne, hehe

Alla tips och råd vi fick vid träningshelgen, har faktiskt hjälp oss ganska mycket.! Träningen har blivit mycket roligare när matte är busig och hittar på hyss hela tiden..... Vid linförogheten är det bäst att hålla ögonen på matte hela tiden i fall något kul skulle hända som om t ex rattmuffen skulle komma fram eller om matte skulle börja busa på annnat sätt. Träningspassen är mycket kortare stunder i taget också vilket jag tycker mycket bättre om för då hinner jag inte tröttna.

En annan sak som har förändrats är att matte inte allls verkar bry sig om mig när vi inte tränar. Hon bryr sig inte alls om mig när hon kommer hem och in genom dörren trots att jag hoppar och studsar och vill få kel. När vi är ute och går byter hon håll och lämnar mig själv alldeles utan förvarning. Jag får kämpa som bara den för att hänga med och försöka hålla kontakten med henne.......

Nu har matte infört nya matrutiner också.. suck! De är jag inte lika förtjust i. hon går fint med mig och ställer ned matskålen men istället för att ge mig den måste jag gå fint tillbaka igen och ta en liten runda igenom huset, innan jag till slut kan få min belöning. Hon har fått mycket idér den kvinnan!

Mattes och min hemläxa!

Efter den tidigare träningshelgen fick vi med oss en hemläxa. på vilka saker vi skulle fokusera och vad det var som man behövde ha i åtanke:

  • Hunden är inte längre en valp! Ställ krav och höj förväntningarna.
  • Hunden skall välja sin förare, inte tvärtom! Nonchalera hunden så att han/hon istället kommer till dig och söker kontakt. Byt t ex riktning när ni är ute och går utan att först förvana eller kalla hunden,  göm dig eller vänd bort blicken så att hunden återigen får ta kontakt med föraren för att se vad som händer.
  • Det är hunden som skall göra jobbet, inte du som förare!
  • Har föraren krävt uppmärksamhet skall detta fullföljas.
  • Se till att det är du som förare som har hundens uppmärksamhet och inte godisen du eventuellt har i handen.
  • Se till att du har kontakt med hunden innan övningarna. Detta hör ihop med att din hund skall villja välja dig som förare och flockledare! 
  • Beröm skall endast ges när hunden gjort precis det den ska, och inte vid ett halvdant arbete.
  • Ett kommando gäller från första början och skall helst inte behövas upprepas, annars har man inte krävt tillräckligt mycket!
  • Det skall alltid vara kul att lyda sin förare! Ett kommando (förutom tillrättaviselser) skall alltid vara glada dock bestämda. Gör hunden fel visar du detta på något annat sätt än att till exempel argt ropa hit, då kommandot hit alltid skall vara nöjfyllt. 
  • En tillrättaviselse skall göras i det felande ögonblicket och kan alltså inte göras stunden efter då det får helt fel effekt. När hunden gör fel men sedan rättar sig är det i det ögonblicket inte rätt att tillrättavisa utan istället beröma det som blev rätt. 
  • Positionen vid fot skall vara tät intill föraren. För att träna in detta kan du som förere se till att smekningarna kommer på hundens utsida utan att för den delen trycka in hunden mot din sida. Luta dig snarare lite sett ifrån hunden så att denna själv väljer att närma sig dig! 
  • Vid övning eller lek med redskap skall du tänka på att hunden skall vilja avlämna det till dig. Ett bra hjälpmedel för att träna detta är att t ex fästa en lina vid redskapet och för att sedan kunna hjälpa till korrigera hunden mot dig. Vid avlämnade kan du som förare fokusera på hunden istället för redskapet.
  • Träning skall vara kul. För att få till t ex bra linförighet måste hunden tycka att det är kul och det är därför upp till föraren att se till att träningen blir lustfylld. Träna korta stunder med bus och lek emellan.
  • Visa tydligt dina avsikter så att hunden inte blir förvirrad och därav gör fel.

Träningshelg på Tyresö

I helgen var det daxs för en träningshelg på Tyresö hundklubb, under ledning av Tinka.

Lördagen den 8/11-08
Deltagande hundar:
1. Agaton Sax
2. Arga Annika
3. Ögonsten (sigge)
4. ökenblomma (Java)

Diverse bilder från passet...



Ragnvi får lite träningstips av Carina.



Platsläggande.



Sigge på Stegen tillsammans med matte och husse.



Java och matte tränar fritt följ.



Annika på stegen.




"Gammatte" instruerar Lotta och sigge



Apport-träning för sigge




Söndagen den 9/11-08
Enskild träning för agaton under ledning av Tinka. Hur man får hunden att tycka det är kul med lydnad samt kontakt-träning.













Kontakt-träning




Nämen, vad är det Tinka vill lära Ragnvi här? Dansa? :P



Kalas för födelsedagsbarnen som firar ett år idag.


Agaton och Annika


Födelsedagsbakelserna som Ragnvi hade gjort iordning åt de båda födelsedagsbarnen



Glupska hundar hann sluka bakelserna på mindre än en sekund (nästan).  


Även mamma Ättika kom på besök för att vara med och fira. Här sitter mamma med två av barnen i A-kullen




Kalaset börjar närma sig sitt slut och agaton funderar på hur man kommer ut.

snabbvisit hos B-kullen



Theodor med de små barnen.

Vinterns första snö!







                                           

                                           

RSS 2.0